Naturiq

10019  

10/9/14

MORUŠA BIELA, ČAJ Z JEJ LISTOV A JEHO ÚČINKY

Morus alba, na Slovensku známa ako moruša biela, je rýchlo rastúci strom dosahujúci výšku 10-20 metrov. Jej zdokumentovaná história siaha viac ako 3000 rokov dozadu do severnej Číny, odkiaľ pravdepodobne pochádza. Jej presný pôvod presne nepoznáme, keďže precestovala pol sveta cez Strednú Áziu po orientálnej ceste korenia a dostala sa až do Európy a dnes sa pestuje po celom svete. Za jej rozšírenie môže jednak priadka morušová, ktorá spriada hodvábne vlákna, a jednak aj sladké plody, ktoré chutia hádam ešte lepšie sušené. Málokto však v Európe vie, že aj listy moruše bielej sú pre človeka jedlé.

V starej Číne to zistili už dávno. Prvá písomná zmienka o použtí listov moruše je uvedená v  knihe tradičnej čínskej medicíny „Shen Nong Ben Cao Jing” o liečivých rastlinách. Detailne popisuje celú rastlinu a uvádza, že čaj z morušových listov má rôzne pozitívne účinky na zdravie – napríklad sa používal pri horúčkovitých stavoch, úplavici, na zmiernenie kašľa, pri reumatizme, podpore funkcie pečene, na posilnenie očí a udržanie mladistvej pleti. Japonská kniha o čaji „Kissa Youjouki“ od mnícha zenového budhizmu Myoan Yosai [Eisai] 明菴榮西 (1141–1215) popisuje účinky dlhodobého pitia čaju z morušových listov na „chorobu smädu“ (pravdepodobne diabetes). V Európe sa na rozdiel od Ázie moruša biela medzi liečivé rastliny nikdy nezaradila.

V dnešných časoch sme svedkami nárastu civilizačných chorôb vo všetkých krajinách, najmä však v západnom rozvinutom svete, z ktorých najrozšírenejšie sú diabetes mellitus II. typu (DM) a kardiovaskulárne choroby (KVCH) považované zdravotníckymi organizáciami za pandémie. Napriek významným pokrokom pri diagnostikovaní a liečbe DM a KVCH ich globálne riziko a proporcia zostávajú enormné. Veľká časť pacientov nedosahuje požadované potrebné výsledky liečby, ďalšia významná časť pacientov nie je schopná dodržiavať liečebný plán alebo liečebné programy. U pacientov, ktorí liečebné ciele aj dosiahnu, procesy základného ochorenia pokračujú ďalej. Známe sú hlavné rizikové faktory ako obezita a nesprávna životospráva v kombinácii so stresovým prostredím. Hoci máme k dispozícii viacero nových možností liečby a nových liečiv vo farmakoterapii, ktoré nám výrazne rozšírili naše možnosti, podstatné zniženie rizika KVCH a DM sa v populácii vôbec nedarí ovplyvniť. Jediným zrejmým efektívnym a ekonomicky výhodným postupom bude smerovanie ku prevencii. Napríklad rizikovou skupinou sú ľudia s tzv. prediabetom. Túto skupinu tvoria ľudia, ktorí ešte nie sú liečení, majú však vysokú pravdepodobnosť vzniku DM II. typu kvôli už zistenej poruche glukózovej tolerancie a tiež hraničnej glykémie nalačno. V týchto prípadoch je veľmi dôležitý skorý časový záchyt prediabetu, úprava životného štýlu stravovania, zahájenie farmakoterapie, pretože nieliečenie môže viesť k vzniku DM II. typu a kardiovaskulárnym komplikáciám.

Vráťme sa však späť k moruši. Dlhodobé pozitívne výsledky užívania čaju z morušových listov v ázijských krajinách priviedli na stopu aj vedcov, ktorí sa začali hlbšie zaujímať o účinné látky obsiahnuté v listoch moruše bielej. Viacero vedeckých štúdií preukázalo opodstatnenosť užívania moruše, čím potvrdili doslova tisícročné skúsenosti ľudí. Vedecké tímy (napríklad v Japonsku, Číne a Thajsku) izolovali hlavné účinné látky, niektoré vlastné pre morušu bielu – týka sa to ich výskytu a vzájomného synergického efektu. Možno budete prekvapení koľko látok morušové listy obsahujú.

Najvýznamnejšou z nich je látku DNJ (1-deoxynojirimycin), ktorá zatiaľ bola izolovaná len v morušových listoch. Tvorí 0,1% váhy listov v sušenom stave. Táto zložka je alfa-glukozidázovým blokátorom a pôsobí ako antihyperglykemický činiteľ. Redukuje a spomaľuje absorpciu uhľohydrátov z disacharidov (sacharóza, laktóza a maltóza) na monosacharidy cez črevný epitel. Zjednodušene DNJ pomáha pri redukcii hladiny cukru v krvi po jedle.

Ďalšou látkou sú fytosteroly (sitosterol). Ich obsah je 46mg v 100g listov v sušenom stave. Ich hlavný prínos je v znižovaní hladiny LDL-cholesterolu („zlý cholesterol”) a eliminácii rizika vzniku aterosklerózy.

Obsahuje GABA (gamma aminobutyric acid). Jej obsah je 230mg v 100g listov v sušenom stave. Táto látka pomáha optimalizovať krvný tlak, predchádza hypertenzii a podporuje hlboký spánok prirodzenou cestou. Pôsobí antistresovo.

Vďaka antioxidantu morusinol bráni vzniku krvných zrazenín.

Majú vysoký obsah flavonoidov (Albanol A), ktoré majú antimutagénny efekt na bunky

Morušové listy sú bohatým zdrojom vápnika, železa, zinku, draslíka a vitamínu A, B, B.

         

Vplyv uvedených látok na zdravie podložených dlhou históriou pitia morušového čaju v Ázii ako aj vedecké výskumy potvrdzujúce pozitívne efekty nás viedli k tomu, aby sme vám priniesli prémiové morušové listy v bio kvalite. O listy je dôkladne postarané už pri ich pestovaní. Sú dôsledne selektované a prechádzajú rovnakým procesom spracovania ako zelený čaj. Pretože nám záleží na vašom zdraví, náš bio morušový čaj neobsahuje žiadne antibiotiká ani syntetické hormóny a nie je geneticky modifikovaný. Má prirodzenú, jemne zemitú sladkastú chuť, príjemnú arómu a sviežu zelenú farbu, čo z neho robí výborný osviežujúci nápoj. Neobsahuje kofeín a tanín, preto je vhodný pre deti aj starších ľudí kedykoľvek v priebehu dňa a pre dobrý spánok aj večer. Jeho najlepšie účinky sa dosiahnu pitím pred alebo počas jedla. Treba si však uvedomiť, že len pitím čaju z morušových listov nie je možné dosiahnuť lepšie výsledky bez úpravy stravovania a zvýšenia pohybovej aktivity. Nie je to liek, je to len podpora liečby pre diagnostikovaných a prevencia pre tých, ktorí majú zvýšené riziko DM a KVCH.

Vyskúšajte aj vy jeho účinky - objednajte si čaj v našom eshope





comments powered by Disqus